Johtaminen

Heltti | 28.3.2023

Kolme vinkkiä parempaan vuorovaikutukseen esihenkilöille

Tehokas tapa oman johtajuuden vahvistamiseen on vuorovaikutukseen ja viestintään panostaminen.

1. Kokeile ennakkoluulottomasti eri kanavia

Somen myötä olemme tottuneet monenkirjaviin sisältömuotoihin ja kynnys esim. liikkuvan kuvan jakamiseen on madaltunut. Siitä huolimatta aika harvassa on ne toimarit, jotka jakavat perjantaina viikon kuulumisia videoklipeillä työpaikan omissa sisäisissä kanavissa tai julkaisevat kuukausittain podcasteja. Läpinäkyvyyden ja lähestyttävyyden näkökulmasta suosittelen lämpimästi kokeilemaan erilaisia viestintäkanavia. Ja pitämään huolta, että niitä on useampia. Jos toimari pitää kuukausikokouksia livenä, voi joryn jäsenet vuorotella videoterveisissä ja esihenkilöt koostaa viikkoa yhteen oman tiimin viikkoviestiin. Kun puhetta tulee johtamisen ketjun kaikista osista, on yksittäisen esihenkilön helpompi onnistua omassa tehtävässään.

2. Pidä huolta rutiineista

Mikään ei ole surullisempaa kuin toimitusjohtajan strategiablogi, jossa ei ole kuin yksi julkaisu, vaikka eletään vuoden viimeistä kvartaalia. Jos siis aloitat esimerkiksi viikkoviestin kirjoittamisen, jatka sitä sinnikkäästi vaikka tuntuisi ettei tällä viikolla olekaan mitään uutta kerrottavaa. Johtajat ja esihenkilöt aliarvioivat usein tavoitteiden viestimiseen tarvittavan toiston määrän: monet pomolle jo itsestäänselvät asiat alkavat vasta kolkutella henkilöstön pitkäkestoisen muistin ovia. Nostamalla onnistumisia ja kertomalla edistymisestä ruokit aikaansaamisen tunnetta ja vahvistat uskoa tulevaan.

3. Ole ihminen ihmiselle

Johtaminen on palveluammatti ja silloin pääosassa on joku muu kuin pomo itse. Varaa tiimiläisillesi säännölliset 121-keskusteluajat, äläkä laita alaistasi varaamaan niitä sinun kalenteristasi. Nämä ovat pieniä, mutta merkityksellisiä asioita. Pidä kiinni tapaamisista ja pysähdy kuuntelemaan mitä sinulle sanotaan. Osoita, että arvostat toisen ainutlaatuisuutta ja vahvuuksia. Jos 121-keskustelujen välit uhkaava pidentyä, tartu puhelimeen aina kun pystyt. Alaisella on toki velvollisuus myös itse hakea yhteyttä, mutta jos puhelimesi vastattujen puhelujen lista on soitettuja huomattavasti pidempi, kannattaa pysähtyä miettimään omaa ajankäyttöään. Johtaminen kun on kuitenkin ennen kaikkea yhteistä merkityksen luomista ja se syntyy vain vuorovaikutuksessa.