Ajatustyö

Timo Lappi | 2.10.2020

Kohtele työnhakijaa kuin parasta asiakastasi

Jokaiselle työnhakijalle henkilökohtaisesti vastaaminen veisi liikaa aikaa”, kirjoitti kuntatyönantajan edustaja 22.9.2020 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. Työhakemusten lukemisessa sitä kuormittuu eikä vastauksia hakijoille ehditä kirjoittamaan (vaikka hakijoita virkaan olisi alle 50). Saavathan hakijat sitten kuitenkin Kuntarekryn kautta tiedon siitä, kuka lopulta tuli valituksi.

Oih ja voih! Kuinka kaukana toisistaan ovatkaan virastot ja modernit vahvasti kulttuurilla johdetut kasvuyritykset.

Kaikki organisaatiot, niin julkisella kuin yksityisellä puolella, on rakennettu ihmisistä. Parhaat organisaatiot rakentuvat parhaista ihmisistä, ja halutessaan säilyä parhaana organisaation pitää onnistua löytämään lisää parhaita ihmisiä.

Ihmisten johtaminen ja uusien ihmisten rekrytoiminen ovat jokaisen modernin johtajan tekemisen ytimessä. Nämä ovat teemoja, jotka pitää aina hoitaa hyvin ja joiden tarvitsemasta ajasta ei tingitä. Asiakkaille varmistetaan hyvä asiakaskokemus ja hakijoille hyvä hakijakokemus.

Työnhaku on hyvin henkilökohtainen ja persoonaan menevä kokemus, jossa vastaanotettuja viestejä tulkitaan voimakkaasti. Olivat ne viestit sitten tarkoituksellisia tai hiljaisia. Näissä olosuhteissa rekrytoivalla organisaatiolla on mainio tilaisuus jättää itsestään jokaiselle hakijalle hyvin vahva muistijälki, joko myönteinen tai kielteinen.

Työnhakija käyttää rekrytointiprosessiin paljon aikaa ja energiaa, ja ansaitsee tulla kohdelluksi kuten yritysten paras asiakas. Joka hänestä voi vielä tullakin.

Heltti haki vastikään uutta helttiäistä johtamaan asiakkuuksiamme. Saimme reippaasti enemmän hakemuksia kuin mitä yllä viitattu kuntatyönantaja. Halusimme osoittaa arvostavamme jokaista hakemusta vastaamalla kaikkiin saamiimme hakemuksiin henkilökohtaisin palauttein.

Hyvään vastataan hyvällä. Tämän saimme jälleen todistaa, kun keskusteluihimme osallistunut Silja kertoi oman näkökulmansa haustamme LinkedInissä liki 100.000 ihmiselle. Näistä jokainen on meille mahdollinen uusi työnhakija. Tai asiakas.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.