Ajatustyö

Timo Lappi | 13.3.2017

Kilpailu kirittää terveydenhuoltoa – ja hyvä niin

Perjantai 10.3.2017 oli jälleen vilkas päivä terveyspalveluita ja niiden murrosta koskevassa julkisessa keskustelussa. ”Kilpailu kirittää terveydenhuoltoa”, Kauppalehti otsikoi pääkirjoituksessa.

Kauppalehti käsittelee kirjoituksessaan havaintoa, jonka mukaan yritysten työterveyskustannusten kasvu on taittunut. Ilmiön taustalla vaikuttavina tekijöinä lehti pohdiskelee hintakilpailun voimistumista, terveysyhtiöiden tehokkuuden parantumista, työntekijöiden jaksamisen tukemista ja työnantajien terveyskäytäntöjen kiristymistä.

Useissa tapauksissa asiakas saa vastauksen terveyskysymykseensä chatissa nopeammin ja tehokkaammin, kuin perinteisesti vastaanottohuoneessa vierailemalla.

Lääkäriketjut houkuttelevat potilaita chattaamaan”, uutisoi puolestaan Yle. Uutisessa haastatellussa terveysyhtiössä tällä hetkellä noin yksi prosentti (1 %) työterveyskäynneistä hoituu chattaamalla. Yrityksen johtava ylilääkäri ennustaa, että chatti-käyntien määrä voisi tulevaisuudessa moninkertaistua viiden prosentin (5 %) tasolle.

Chat on hyvä esimerkki terveysalaa tällä hetkellä kirittävistä innovaatioista, jotka auttavat alentamaan terveyspalveluiden kustannuksia.

Useissa tapauksissa asiakas saa vastauksen terveyskysymykseensä chatissa nopeammin ja tehokkaammin, kuin perinteisesti vastaanottohuoneessa vierailemalla. Kun asiakas saa haluamansa lopputuloksen, pienemmällä aikainvestoinnilla, hänen kokemansa arvo kasvaa. Samaan aikaan terveysyhtiö voi tuottaa palvelun alhaisemmin kustannuksin. Kyse on aidosta vähemmin panoksin enemmän arvoa –tilanteesta.

Terveyspalvelujen digitalisaatio tuo alalle yhtä suuren murroksen, kuin mikä on aiemmin tapahtunut pankkialalla.

Terveyspalveluiden digitalisaatio on vasta alkamassa ja se tuo terveysalalle yhtä suuren murroksen, kuin mikä on aiemmin tapahtunut pankkialalla. Harva meistä enää haluaa hoitaa päivittäisiä pankkiasioitaan pankkitiskillä, mutta kohtaamme pankkineuvojamme kyllä kasvokkain, kun kyse on isommista asioista.

On selvää, että chatti tulee korvaamaan suuren osan nykyisistä vastaanottokäynneistä. Terveysasioista chattaaminen on tulevaisuudessa yhtä luontevaa kuin nykyisin laskujen maksaminen pankin mobiilisovelluksella.

 Meillä Heltissä yli kuusikymmentäviisi prosenttia (65 %) työterveysasioista hoituu etäältä.

Tulevaisuus on jo täällä, se vain ei ole jakautunut tasapuolisesti, kuuluu yksi tunnettu sananparsi. Se näkyy myös terveyschateissa. Samaan aikaan, kun toiset povaavat chattien määrän voivan nousta jopa viiteen prosenttiin (5 %), niin meillä Heltissä yli kuusikymmentäviisi prosenttia (65 %) työterveysasioista hoituu etäältä. Jo tänään. Saamme jäseniltämme paljon positiivista palautetta siitä, että lähin työterveysasema kulkee aina mukana taskussa: asiointi on helppoa ja yhteyden saa missä tahansa – vaikka keskellä metsää.

Kilpailu kirittää meitä terveyspalveluyrityksiä – ja hyvä niin!

 

Kiinnostaako sinua uuden ajan työterveys? Laita Heltille rohkeasti viestiä alla olevalla lomakkeella.

 

 

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.