Ajatustyö

Heltti | 28.11.2017

Joulun alla on hyvä käydä kehityskeskustelu itsensä kanssa

Fysioterapeuttina minulta usein kysytään, miten tulisi istua ergonomisesti oikein. Ajatustyöläisille tuttujen niska-hartia- ja selkävaivojen kohdalla haetaan usein syyllisiä istuma-asennosta, huonosta työtuolista tai siitä, että työpöytä ei ole sähkösäätöinen.

Niskakipu ilmoittelee itsestään ehkä jo heti maanantai-aamuna. Hartioiden jomotus, väsyneisyys ja tukkoisuus pahenevat päivän aikana ja viikon jatkuessa ne voivat tuoda mukanaan päänsärkyä. Siihen otetaan tietenkin buranaa ja kirotaan samalla huonoa työtuolia.

Keho on viisas välittämään signaaleja – miksi me emme kuuntele?

Ehkä moitteensa saa työnantaja, joka ei ole raaskinut hankkia toimistolle sähköpöytiä. Sähköpöytiä, joita suurin osa ei kuitenkaan hyödynnä säännöllisesti. Ne nostetaan yläasentoon lähinnä silloin, kun työterveyshuollosta vierailemaan tullut työfysioterapeutti – kansankielellä ergonomiatäti – käy kertomassa, kuinka istuminen on haitallista ja asentoja tulisi vaihdella.

Ja näinhän se onkin.

Ajatustyöläisten niska-hartiavaivojen dilemma ei ratkea pelkästään sähköpöydällä. Oireet voivat toki helpottua ja työskentely voi olla kivuttomampaa, mutta se ei välttämättä riitä laukaisemaan jännitystilaa. Keho on viisas välittämään signaaleja; hälyttämään, kertomaan ja peilaamaan. Kehon merkit yrittävät ensin hienovaraisesti ohjata meitä muuttamaan toimintaamme.

Miten oikeastaan voin ja jakselen?

Jatkuvalla jomottelulla se yrittää saada meidät pysähtymään kipujen ja vaivojen äärelle. Mistä tämä johtuu? Olenko saanut liikaa vai liian vähän fyysistä rasitusta? Olenko palautunut riittävästi niin fyysisesti kuin henkisestikin? Miten oikeastaan voin ja jakselen?

Stressi saa aikaan verisuonien supistumisen, mikä heikentää lihasten verenkiertoa ja lisää lihasjännitystä. Jos stressi ja jatkuva jännitystila jäävät päälle, alentavat ne kroonistuessaan elämänlaatuamme merkittävästi.

Ennen kuin pääsemme tähän pisteeseen, on keho yrittänyt antaa hälytyksiä. Etkö huomannut keltaista valoa, joka ohjasi lempeästi hiljentämään vauhtia jatkuvan suorittamisen ja eteenpäin juoksemisen keskellä? Saiko vasta lamauttava kipu sinut pysähtymään?

Miettiessäsi kuumeisesti joululahjoja lähipiirillesi, käy kehityskeskustelu itsesi kanssa.

Jos tunnistat pitkittyneen stressin merkkejä, ota ne todesta. Jos käyt ylikierroksilla, olisi hyvä etsiä itselle sopivia keinoja rentoutua. Jos käyt alikierroksilla, olisi hyvä etsiä itselle sopivia keinoja aktivoitua ja lisätä fyysistä rasitusta. Jos jännitystila on jäänyt päälle, koska et palaudu riittävästi liikunnasta ja harjoitteluteho on kova, kiinnitä huomiota kehonhuoltoon ja rentoutumiseen.

Katso 30 min. rentowebinaari ja opettele rentoutumaan fysioterapeutti Katri Alituvan ja psykologi Jaakko Sahimaan opastuksella.

Jotta voit katsoa videon, hyväksy ensin nämä evästeet: statistics, marketing

Lopetatko päiväsi rentoutumiseen, jotta takaat itsellesi laadukkaan unen?

Miettiessäsi kuumeisesti joululahjoja lähipiirillesi, käy kehityskeskustelu itsesi kanssa: Mitä hyvää antaisin nyt itselleni ja keholleni ja miten aion edistää hyvinvointiani tulevalla kvartaalilla?

Kolmen kerran hierontalahjakortti ei mene hukkaan, jos jännittyneet lihaksesi huutavat juuri nyt rentouttavaa kosketusta. Tutustu Relan 25 % hieronta-alennukseen.

Jos lihaksesi eivät muista, miltä liikunta ja liike tuntuu, ehkäpä tutustumiskäynti PT:n kanssa ja kuntosalin starttipaketti auttavat löytämään liikkeen ja pitämään sitä yllä. Lunasta 3kk Fressi-jäsenyys -60 %.

Jos puolestaan tunnet kaipaavasi rentoutushetkiä arjen keskelle ja kehosi pyytää lopettamaan päivän rentoutumiseen laadukkaamman unen saamiseksi, ei virtuaalinen jooga tai rentoutusharjoitukset ole laisinkaan huono idea. Joogaa Yogaian kanssa 1kk maksutta.

Heltin jäsenenä saat rahanarvoisia etuja hyvinvointipalveluihin hieronnasta joogaan. Tutustu kaikkiin jäsenetuihin täältä.