Ajatustyö

Heltti | 9.12.2020

Identiteettivarkaus voi tapahtua kenelle tahansa – 6 ohjetta suojautumiseen

HELTTI JÄSENEDUT

Identiteettivarkaus voi tapahtua milloin ja kenelle tahansa – siitä huolimatta, että omista henkilötiedoistaan pitää tarkasti huolta. MySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo, miten identiteettivarkauksilta voi suojautua.

Identiteettivarkaudet ovat maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistuneen vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn keväällä 2020 julkaiseman tutkimusraportin mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista joutui identiteettivarkausyrityksen kohteeksi ja 45 000 suomalaista identiteettivarkauden uhriksi tutkimusta edeltäneen vuoden aikana.

– On hyvä ymmärtää, että identiteettivarkauden kohteeksi voi joutua kuka tahansa, siitä huolimatta, että omia tietojaan varjelee hyvin. Identiteettivaras voi saada henkilötietoja haltuunsa verkon kautta esimerkiksi tietomurron yhteydessä tai sosiaalisen median tai sähköpostitilien kautta. Toisinaan henkilötiedot voidaan anastaa lukitsemattomasta postilaatikosta tai kadonneen lompakon tai puhelimen avulla, sanoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

Identiteetin menettäminen aiheuttaa valtavasti huolta ja ahdistusta

Tyypillisesti identiteettivarkaus tulee ilmi vasta siinä vaiheessa, kun uhrin henkilötietoja on jo käytetty väärin, ja uhri saa esimerkiksi ensimmäisen laskun ostoksesta, jota hän ei ole tehnyt. Identiteetin menettäminen aiheuttaa uhrille valtavasti huolta ja ahdistusta.

– Useimmiten identiteettivarkauden uhriksi joutunut ei tiedä, miten rikollinen on saanut henkilötiedot käsiinsä, mitä kaikkea voi vielä tapahtua ja miten väärinkäytökset saa loppumaan. Pahimmillaan identiteettivarkaus voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja usean vuoden selvitystyöhön, kertoo Fagerlund.

Miten identiteettivarkaudelta voi suojautua?

– Kaikista tärkeintä on suojata henkilötiedot niin hyvin kuin mahdollista. Henkilötietoja ovat nimen ja syntymäajan lisäksi myös koti- ja sähköpostiosoite sekä puhelinnumero. Postilaatikon on hyvä olla lukollinen ja salasanoja luotaessa kannattaa rakentaa vahvoja salasanoja.

Identiteettivakuutus ennaltaehkäisee ja tuo turvaa

Lisäksi identiteettivarkaudelta voi suojautua vakuutuksella. MySafetyn tarjoama identiteettivakuutus sisältää paitsi tavallisen vakuutus- ja korvausosion myös ennaltaehkäisevän monitorointipalvelun sekä käytännön avun ja tuen, mikäli identiteettivarkaus kaikesta huolimatta osuisi omalle kohdalle.

– Palvelulupauksemme mukaan asiakasta ei jätetä pulaan. Autamme ja neuvomme kädestä pitäen ensin rikosilmoituksen tekemisessä ja tämän jälkeen niissä lukuisissa toimenpiteissä, kuten omaehtoisen luottokiellon ja muuttosuojauksen asettamisessa, joita kannattaa harkita ja tehdä itsensä suojaamiseksi. Jos rikollinen on ostanut tavaroita tai palveluita anastetuilla henkilötiedoilla, autamme myös kiistämään virheelliset laskut jokaiselle yritykselle erikseen, kertoo Fagerlund.

MySafetyn Identiteettivakuutukseen kuuluva monitorointipalvelu valvoo asiakkaan henkilötunnusta ja sähköpostiosoitteita ja hälyttää heti, jos se havaitsee näiden vuotaneen. Vakuutuspalvelun vahingonkorvausosio korvaa taloudellisia menetyksiä jopa 20 000 euroon asti. Voiko identiteettivakuutuksen ottaa vaikka henkilötiedot olisivat jo levinneet nettiin?

– Kyllä voi. MySafetyn Identiteettivakuutuksen voi ottaa, vaikka tiedot olisivat jo vuotaneet nettiin esimerkiksi tietomurron yhteydessä. Vakuutus pitää kuitenkin ottaa ennen kuin tietoja ehditään käyttää väärin, sanoo Fagerlund ja jatkaa: Tuomitsemme ankarasti identiteettivarkauksia tekevät rikolliset ja sitoudumme auttamaan asiakkaitamme parhaamme mukaan.

Jos tietosi ovat vuotaneet nettiin, muista tehdä nämä kuusi asiaa:

  1. Tee omaehtoinen luottokielto. Se vaikeuttaa huomattavasti lainan myöntämistä henkilötiedoille, jotka ovat luottokiellon kohteena.
  2. Oikaise tietosi, jos niitä on muutettu, ja tee osoitteenmuutoskielto. Varmista Digi- ja väestötietovirastolta, Postilta ja muista paikoissa, jonne identiteettivaras olisi voinut muuttaa tietojasi, että tietojasi ei ole muutettu ja ne ovat oikein.
  3. Ota yhteys pankkiin ja luottokorttiyhtiöön, mikäli maksukorttiesi tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.
  4. Tee rikosilmoitus poliisille. Säilytä kaikki tapaukseen liittyvät asiakirjat ja kerää todisteita, esimerkiksi tilitiedot ja tilausvahvistukset.
  5. Ota yhteyttä mySafetyn asiakaspalveluun, jossa asiantuntijat auttavat kiistämään ne laskut ja luotot, jotka on otettu identiteettivarkauden yhteydessä.
  6. Pidä kirjaa kaikista toimistasi identiteettivarkauden selvittelyssä. Kirjoita ylös, mihin olet ottanut yhteyttä ja kenen kanssa olet puhunut. Tallenna mahdolliset sähköpostiviestisi. Kirjanpitosi auttaa, jos rikoksen selvittely kestää kauan tai henkilötietojasi käytetään väärin uudestaan, jopa vuosien kuluttua.

Tilaa Identiteettivakuutus jäsenetuhintaan! Heltin jäsenenä saat mySafetyn Identiteettivakuutuksen vuodeksi käyttöösi veloituksetta (norm. 9,90 €/kk). Lue lisää ja tutustu edun lunastusohjeisiin MyHeltissä