Ajatustyö

Anna-Mari Lahtinen | 3.6.2022

Ajatustyöläinen huijaa aivonsa kesälomalle vaihtamalla etätyökalsarit

Se olisi jälleen tänäkin vuonna edessä kesäloma, johon moni meistä laskeutuu suoraan etätöistä. Mutta miten lomatunnelma tai se kuuluisa lomamoodi saavutetaan, jos lomalle siirtyminen tarkoittaa kävelemistä keittiössä, lastenhuoneessa, saunassa tai työhuoneessa sijaitsevasta etätyöpisteestä lomalle? Miten huijata aivoja hektisestä työmeiningistä lomafiilikseen? Keräsimme vinkit miten kesälomafiilistä kannattaa konkretisoida, jotta pää siirtyy kesälomalle mutkattomammin.

“Voispa jättää läppärin toimistolle, hihkaista heipat työkavereille ja laittaa toimiston kiinni. Heti tuntuis enemmän että on kesäloma.”

Kyllä, myönnettävä se on, lomallejäänti toimistolta on eri asia kuin jäädä lomalle etätyöpisteeltä. Maisema ei muutu eikä siellä Slackissa ole ihan kuitenkaan sama asia rallatella hyvän loman toivotuksia kuin kahvipisteellä.

Tiesitkö muuten, että moni työikäinen kokee suurinta stressiä ja kuormitusta juuri ennen kesälomaa? Tuntuu, että työpino sen kun kasvaa, ja vaikka mitä pitäisi saada valmiiksi ennen lyhyempää tai pidempää kesätaukoa. Mutta kun ei tarvitse – ei maailma valmistu vaikka kuinka yrittäisi. Entä jos tänä kesänä et jäisikään lomalle enemmän tai vähemmän uupuneena? 

Noin viikko ennen lomaa: Tyhjennä työmuistisi äläkä yritäkään saada maailmaa valmiiksi

 • Laita lomaviesti päälle jo paria päivää ennen lomallejääntiä – näin saat rauhassa viimeisteltyä työpöydällä olevat asiat.
 • Poista ja ota vähintäänkin notifikaatiot pois kaikista työhön liittyvistä kommunikaatiokanavista (Slack, email, Teams, WhatsApp-ryhmät..)
 • Pidä lyhyt etäkahvipausseja työkavereiden kanssa ennen lomaa. Jutelkaa viime juhannuksen tunnelmista, parhaista kesävinkeistä tai jäätelöuutuuksista. Kerro lomatoivotukset videon välityksellä ääneen mieluummin kuin tekstinä. Aivosi rekisteröivät ääneen sanotut sanat ja alkavat laskeutua lomaan.

Kirjoita itsellesi lomaviesti työkoneen muistiinpanoihin ja tee kalenterimuistutuksia ensimmäisiksi loman jälkeisiksi työpäiviksi!  Kirjoita mitä jäi kesken, mihin asioihin aiot palata ensimmäisinä työpäivinä loman jälkeen. Tee ennen lomaa itsellesi ensimmäisiksi päiviksi loman jälkeen kalenterimuistutuksia, joissa lukee konkreettisia tehtäviä. Näin toimimalla:

 • tyhjennät ennen lomaa mielessä pyörivät työasiat pois työmuististasi ja saat mielenrauhan, kun tiedät että ne on kirjattu muistiin
 • autat itseäsi palaamaan lomalta, kun heti loman jälkeen ei tarvitse miettiä mitä tekisi ja yrittää muistella mitä ajattelinkaan ennen lomia.

1 päivä ennen lomaa: Huijaa aivot lomalle päivää paria ennen lomallejääntiä

Pää tarvitsee toisinaan konkreettisia muistutuksia hetken vaihtumisesta toiseen. Ulkoiset merkit kertovat aivoillesi miten jatkossa pitäisi toimia, mitä tulee tapahtumaan. Ajatusten, mielen ja pään laskeutuminen lomalle vaatii monesti pieniä tekoja – sellaisia josta muistat että lomalla tässä nyt ollaan! Meidän helttiäisten etätöistä lomalle laskeutumisen expertit jakoivat muutamat toimiviksi todetut vinkit.

Vaihda etätyökalsarit lomashortseihin

Nyt on aika heittää apatiakalsarit, työverkkarit ja työpäivinä käytetyt t-paidat hetkeksi kaapinperälle. Kaiva kaapista jotain mitä et ole käyttänyt hetkeen – ainakaan työaikana. Pue päällesi sellaiset vaatteet jotka muistuttavat kenties jostain lomamatkasta tai viime kesän parhaasta hetkestä. Aivosi saavat konkreettisen merkin, että nyt ei tarvitse valmistautua työpäivään.

Siirrä kännykästä työhön liittyvät applikaatiot sivuun ja hiljennä notifikaatiot

Tehokas keino huijata aivoja on klassinen ”pois vierestä, pois mielestä”. Kerää kaikki työhön liittyvät applikaatiot yhteen kännykän kansioon, poista niistä notifikaatiot ja siirrä kansio viimeiseksi applikaatio-listastasi. Yksinkertainen keino auttaa mieltäsi siirtymään pois työajatuksista. Mikäli sormi tuntuu harhailevan kännykän ruudulle luvattoman paljon, laita itsellesi ruutuaika – toimii mainiosti meille työikäisillekin.

Tuunaa etätyöpiste kesäkuntoon

Yksi konkreettisin ja tärkein asia, jonka voit tehdä heti loman alkajaisiksi on nykäistä työkoneesta virtapiuha irti ja sulkea kone. Laita työvälineet, piuhat ja muistivihkot koko loman ajaksi laatikkoon tai kaappiin. Etätyöpistekin saa nyt levätä loman ajan. Rohkeimmat siirtävät jopa huonekalujen paikkaa, vaihtavat tyynynpäälliset, ostavat kukkia tai maalaavat seinän.

Tee siirtymämatka kesälomalle

Siirtyminen keittiön etätyöpisteestä olohuoneeseen on kieltämättä hiukan lyhyt aika sujahtaa tunnelmasta toiseen. Nykäise sandaalit jalkaan ja käy kävelemässä, juoksemassa, pyöräilemässä tai vaikka skuuttailemassa heti työpäivän jälkeen pieni lenkki. Annat samalla aikaa aivoillesi tuulettua ja laskeutua viimeisen työpäivän tunnelmista kesäisempiin hetkiin. Päätä lenkki jäätelökioskille.

Ensimmäiset lomapäivät: jatka aivojen huijaamista

Tee ensimmäisestä loma-aamusta yllättävä

Mistä tiedät ensimmäisenä lomamaanantaina olevasi vapaalla? Onko se erityisen hyvä aamiainen parvekkeella? Kirjan lukeminen sängyssä? Virkistävä aamu-uinti? Tavallista pidempi lenkki koiran kanssa? Vai aamuinen leikkipuistopaussi perheen pienimpien kanssa?

Mieti jo etukäteen mitä tavallisesta etäpäivästä poikkeavaa voit tehdä ensimmäisenä arkipäivänä lomalla – se viimeistään kertoo aivoillesi että nyt saa höllätä.

Älä yliohjelmoi lomaa – aivot tarvitsevat kuukausien höyryämisen jälkeen loppuaikaa

Saatat tuntea itsesi väsyneeksi loman ensimmäisinä päivinä ja se on ihan ok – se on merkki sinulle että aivosi tarvitsevat kuukausien höyryämisen jälkeen lepoa. Nuku hyvin ja salli itsellesi tyhjät hetken kun olet tekemättä mitään. Uni palauttaa mieltä erityisen tehokkaasti. Vähitellen huomaat, että energiatasosi luontaisesti alkaa palautumaan. Tee asioita, jotka rentouttavat kehoa ja mieltä – tuuleta aivoja, virkistä lihaksia. Nyt on aikaa myös vain olla!


Ainiin, yksi asia vielä: siinä vaiheessa kun lomajalka vipattaa ja tekee mieli matkailla, mökkeillä ja hillua…

Koska työmuistisi on tyhjentynyt, ajattelimme pitääkin sen kevyenä. Teimme puolestasi listan asioista, jotka kesälomareissulle, mökille tai veneelle lähtiessä on hyvä pakata mukaan reissulääkelaukkuun.

 • Pienten kolhujen varalta laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiainetta
 • Erilaisia puremia varten pakkaa mukaan kortisonivoidetta ja tarvittaessa antihistamiinitabletteja, sekä kyypakkaus
 • Suomen kesä, kärpäset, hyttyset ja punkit: Särkylääkettä ja aurinkorasvaa kannattaa pitää mukana. Lisäksi pakkaa mukaan hyttyskarkotetta sekä punkkipinsetit.

Nämä on myös hyvä muistaa:

 • Pikkunaarmuja tulee ja menee, mutta mikäli saat isomman haavan, puhdista haava ja peitä se puhtaalla siteellä. Mikäli haava vaatii ompeleita, lääkärin pakeille pitää päästä viimeistään kuuden tunnin kuluessa, tämän jälkeen haavaa ei enää voi ommella.
 • Punkkitarkastus iltaisin (myös lemmikit) on kelpo tapa varmistaa, että iholle ei ole kiinnittynyt kutsumattomia vieraita. Punkinpuremassa riski borrelia-tartuntaan on pieni, mikäli punkki saadaan irrotettua vuorokauden sisällä. Punkin poistoon esim. pinseteillä kannattaakin ryhtyä oitis. Mikäli punkki oli ehtinyt jo kiinnittyä, poiston ja puhdistuksen jälkeen puremakohdan ympäristöä on hyvä seurata. Mikäli alueelle muodostuu n. viikon jälkeen laajeneva punoitus, ota yhteyttä lääkäriin.
 • Hyönteisten pistojen aiheuttamaan kutinaan auttaa kortisonivoide ja tarvittaessa vielä antihistamiini tablettina. Yritä olla raapimatta, jotta pistoskohta ei tulehdu.
 • Ja on meillä sitten vielä kyykäärmeitäkin. Kyy yleensä väistää ihmistä, mutta maastossa kulkiessa saappaat on hyvä pitää jalassa. Jos kyy kuitenkin pääsee puremaan, pitää aina hakeutua välittömästi päivystykseen ja ko raaja pitää mahdollisimman liikkumattomana ja mahdollisuuksien mukaan kohotettuna. Puremakohtaa ei tule käsitellä mitenkään. Kyypakkauksen kortisonitabletit voi ottaa, mutta siitä huolimatta viiveettä päivystykseen. Tulehduskipulääkettä sen sijaan ei tule käyttää käärmeenpuremassa.
Anna-Mari Lahtinen

Anna-Mari Lahtinen: on Heltin johtava työterveyslääkäri ja Heltin työterveyspalveluista vastaava.