Ajatustyö

Heltti | 10.2.2022

Heltti julkaisi vuoden 2021 ajatustyön ilmiöitä: 59% ajatustyöläisten työterveydessä kirjoitetuista sairauspoissaoloista mielenterveysperusteisia

Kaksi vuotta jatkunut aaltoilevan koronatilanteen värittämä etätyö ja ajatustyön murros näkyy sairauspoissaoloissa ja työterveyden vastaanotoilla havaituissa ilmiöissä. Ajatustyöntekijöiden ja ajatustyöyritysten hyvinvointiin erikoistunut Heltti julkaisi havaintoja vuoden 2021 työterveysdatastaan. Lisäksi Heltti nosti esiin erityisesti mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin taustalla piileviä ilmiöitä.

Heltin johtava työterveyslääkäri Anna-Mari Lahtinen on jo yli 15 vuoden ajan seurannut ajatustyön murrosta.

“Vuosi sitten kerroimme kuinka vuoden 2020 työterveysdatamme mukaan psyykkisistä syistä kirjatut sairauslomat ohittivat ensi kertaa määrällisesti muista syistä kirjoitetut sairauspoissaolot. Vuoden 2021 Heltin työterveysdatan perusteella jo 59% kaikista kirjoitetuista sairauslomista johtuu psyykkisistä syistä. Lisäksi pitkät, yli 20 päivää kestävät mielenterveyssyistä johtuvat sairauslomat ovat kasvaneet verrattuna vuoteen 2020 ja 2019”, Anna-Mari kertoo.

Ahdistuneisuus yleisin yksittäinen syy mieleen liittyvissä yhteydenotoissa

Heltin ajatustyöläisiin erikoistuneen työterveyden datan kautta nähdään myös mistä syistä ajatustyöläiset ottavat yhteyttä työterveyteen.

“19,5% mieleen liittyvistä yhteydenotoista liittyy ahdistukseen. 13,5% ottaa yhteyttä työterveyteen liittyen uniongelmiin. Uupumus (12,8%) ja työkuormitus (12,9%) ovat myös syitä ottaa yhteyttä työterveyteen”, Anna-Mari Lahtinen toteaa.

“On tärkeää huomioida, että erityisesti pitkään jatkunut etätyö on voinut pitää jaksamis- ja kuormitushaasteita sekä mielen hyvinvoinnin tilaa piilossa kollegoilta tai esihenkilöiltä. Erityisen tärkeää on työyhteisön, esihenkilöiden, HR:n sekä esimerkiksi työterveyden ja mielen tukipalveluita tarjoavien tahojen yhteistyö.”

Uusi mielenhuollon palvelu Mindy huoltaa yksilöiden lisäksi koko organisaatiota

Heltti on tunnettu ennaltaehkäisevistä palveluistaan. Uutena palveluna Heltti tuo markkinoille mielenhuollon palvelun, Mindyn.

Mindyn Concept Owner Kaisa Mikkola avaa miten Mindy tukee mielen hyvinvointia kolmella tasolla: yksilöä, organisaatiota sekä johtajuutta vahvistamalla.

“Mindy-palveluun kuuluu aina yksilölle tarjottavan matalan kynnyksen mielenhuollon lisäksi organisaation sparraus. Sparraus auttaa organisaatiota uudistamaan arkikäytäntöjään ja johtamaan organisaation kehittämistä tiedolla. Työnantaja saa siis tukea henkilöstötuottavuuden varmistamiseen ja työkyvyn kehittämiseen”, kertoo Kaisa ja jatkaa:

“Hyvä esihenkilötyö tukee merkittävästi työntekijän mielen hyvinvointia. Mindy tarjoaa myös esihenkilöille räätälöityjä valmennuspaketteja. Niiden tarkoitus on antaa esihenkilölle tukea ja sparrausta sekä kehittää mielen hyvinvointia tukevaa johtajuutta.”

“Kiteytettynä, Mindy auttaa ymmärtämään, ettei riitä, että yksilö kehittyy, jos organisaatio ympärillä ei kehity. Samalla se muistuttaa, että aivan yhtä tärkeää kuin korjata rikki olevaa, on ennakoiden huoltaa oman hyvinvoinnin kannalta tärkeintä pääomaa – omaa mielenterveyttä”, summaa Kaisa.

Tilaa Heltin ‘Ajatustyön mielenterveysdata: Trendit, havainnot, ilmiöt’, tiedotustilaisuuden tallenne sekä faktapaketti sähköpostiisi:

Tilaa faktapaketti ja tallenne

Lue lisää Mindystä

Lisätietoja antavat:

Timo Lappi
Heltin toimitusjohtaja
timo.lappi@heltti.fi
040 756 7809

Anna-Mari Lahtinen
Heltin johtava työterveyslääkäri
anna-mari.lahtinen@heltti.fi
050 348 9579

Kaisa Mikkola
Mindy Concept Owner
kaisa.mikkola@heltti.fi
0400 200 825


Heltti Oy on suomalainen kasvuyritys, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä ja ajatustyöyrityksiä voimaan paremmin. Heltti pitää huolta noin 1000 asiakasyrityksensä työntekijöiden työterveydestä ja tarjoaa myös muille mielenhuoltopalveluja. Heltin mielenhuoltamoon kuuluvat kaikkien käytössä veloituksetta oleva Willfeel -mielenterveysmedia ja -yhteisö, Mindy-valmennukset sekä Shortum-terapiat. Heltissä työskentelee 135 ajatustyön, terveyden ja mielenhuollon ammattilaista, ja Heltin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 10 miljoonaa euroa.