Heltti ja Fraktio TTT-lehdessä: Työterveyskumppani löytyi kokeilemalla
25 työntekijän ohjelmistoyritys: Työterveyskumppani löytyi kokeilemalla
Verkkopohjaisiin tuotteisiin ja palveluihin erikoistuneen Fraktion henkilökunta halusi työterveyshuoltoa etänä ja digitaalisesti.
Fraktio vaihtoi työterveyshuollon palveluntarjoajansa vuosi sitten Helttiin, jonka palvelut on tarkoitettu etenkin ajatus- ja tietotyöläisille. Vuonna 2013 perustetun Heltin toimintamalliin kuuluvat myös kiinteät kuukausihinnat.
Fraktion henkilökunta koostuu pääasiassa koodareista, joille ketterät kokeilut ja palautteen antaminen ovat arkipäivää. Digipalvelujen käyttöön on tavallista enemmän kiinnostusta.
Fraktio valittiin tänä vuonna Suomen kolmanneksi parhaaksi työpaikaksi pienten yritysten sarjassa.
– Kokeilimme yhteistyötä uuden palveluntarjoajan kanssa ensin puoli vuotta pienellä porukalla, kertoo Elsa-Maija Lehto, joka tekee Fraktiossa asiakastyötä markkinoinnin ja myynnin parissa.
Toimitusjohtaja Jesse Peuralan mukaan yritys panostaa ennaltaehkäisyyn ja halusi kumppanin, joka ymmärtää työn luonteen.
– Täällä tehdään aivotyötä eikä varsinaisia fyysisiä terveysuhkia ole. Psykologi on meille tärkeämpi kuin esimerkiksi röntgenlääkäri. Meillä työntekoon vaikuttavia asioita ovat uniongelmat, stressi, kiire ja elämänhallinta, hän kertoo.
Yhteistyökumppanin valintaan vaikutti myös kiinteä kuukausihinta. Peurala pitää outona sitä, että työterveyshuolto saa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän ihmiset sairastavat.
– Meidän tavoitteemme on, että väki on työssä ja mahdollisimman terveenä, hän sanoo.
Työterveyspalvelujen tarjoajat ovat viime vuosina ottaneet käyttöön etäyhteyksiä, kuten videoneuvotteluja ja chatpalveluja. Ne ovat kuuluneet Heltin perustoimintaan alusta alkaen. Noin 65 prosenttia asioista hoidetaan etänä.
Heltin lääketieteellinen johtaja ja työterveyslääkäri Jukka Pitkänen kertoo, että käyttötilastojen mukaan Heltin asiakasyrityksen työntekijä on yhteydessä työterveyshuoltoon tavallista useammin eli keskimäärin 7,5 kertaa vuodessa. Tapaamisista yksi tai kaksi on keskustelua kasvotusten.
Matala kynnys etäyhteyksiin
Fraktion Elsa-Maija Lehto kertoo kysyneensä Heltin verkkokeskustelupalvelun kautta esimerkiksi korvakivusta.
– Joskus olemme epäilleet silmätulehdusta, lähettäneet siitä kuvan ja saaneet reseptin. Sähköistä yhteyttä käytetään, jos vastausta ei tarvita aivan heti. Akuutteja asioita varten on puhelinnumero.
– Kävin käsivaivani kanssa kaksi kertaa vastaanotolla, ja fysioterapeutti soitti vielä perään. Se tuntui hyvältä. Toivoimmekin vuosipalautteessa asioihin palaamista, Lehto kertoo.
Etäyhteydet toimivat myös psykologin työssä. Heltissä työskentelevä psykologi Johanna Vilmi kertoo käyttävänsä verkkokeskustelua perinteisten tapaamisten ja henkilökohtaisten videovastaanottojen välillä. Chatissa voidaan keskustella esimerkiksi unipäiväkirjan täyttämisestä.
Asiakasyrityksen työntekijät vastaavat sähköiseen terveyskyselyyn vuosittain. Jos stressipisteet ovat selvästi nousseet, psykologi voi ottaa yhteyttä verkkokeskustelupalvelun kautta.
Vilmi pitää vastaanottoa ja antaa valmennusta yksittäisille työntekijöille. Lisäksi hän antaa valmennusta ryhmille, monesti fysioterapeutin kanssa. Valmennusten aiheet liittyvät usein uneen, aivojen hyvinvointiin ja stressiin.
Yhteistyö Heltissä on tiivistä, sillä työterveyshuollon ammattilaiset työskentelevät avokonttorissa. – Opimme toisiltamme koko ajan. Asiakkaiden tapaamista varten on tietysti vastaanottohuoneita.
Kuva: Heltin työterveystiimi järjestää asiakasyritystensä kanssa muun muassa beachvolley-tapahtumia. Etualalla Fraktion toimitusjohtaja Jesse Peurala ja Heltistä myyntijohtaja Anni Rouvinen, työterveyshoitaja Riikka Pelkonen ja työfysioterapeutti Katri Alitupa.
Julkaistu alun perin lokakuussa 2016 Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä: http://www.tttlehti.fi/ttt-52016/
Toimittaja: Päivi Haavisto