Toimari muistelee: Heltti 10 vuotta. Mitkä neljä asiaa vuodet ovat opettaneet?
Kun selaan Facebook-julkaisujeni historiaa, löydän sieltä 13.4.2013 kirjoittamani päivityksen. Samana päivänä oli perustettu uusi osakeyhtiö, nimeltään Heltti Oy. Synttäripäivän kunniaksi ajattelin hiukan peruutella ajassa taaksepäin ja kiteyttää neljä tärkeintä oppia vuosien varrelta.
Ajatuksia 10 vuoden takaa: miksi Heltti perustettiin?
Vuonna 2013 ihmisten saatavilla olevat työterveyspalvelut näyttivät hyvin erilaisilta kuin tänä päivänä. Heltti syntyi, koska näimme tarpeen lähteä uudistamaan niitä.
Meillä oli unelma, että:
- terveydenhuollossa siirrettäisiin painopistettä sairaanhoidosta terveyden edistämiseen
- työterveydessä osattaisiin tunnistaa ajatustyöläisten tarpeet ja tukea juuri ajatustyöläisten hyvinvointia ja työkykyä
- ihmisten ei tarvitsisi aina vaivautua paikalle lääkärin vastaanottohuoneeseen, vaan terveyspalveluita voitaisiin toimittaa ja käyttää kätevästi myös etäältä, ja onnistuisimme luomaan terveysalalle kokonaan uudenlaisen yrityskulttuurin ja siitä pitäville ihmisille parhaan työpaikan toimialallaan.
On ollut huisia saada olla mukana edistämässä näiden unelmien toteuttamista. Tiedän, että näissä meille riittää sopivasti työsarkaa myös tulevaisuudessa. Ne ovat niin merkityksellisiä, että tulevat myös spontaanisti mieleen vaikkapa avannossa.
10 vuotta sitten, vuonna 2013 tapahtui paljon..
Vuonna 2013 Heltti-maailmassa tapahtui paljon. Ajatus Heltistä oli syntynyt itsenäisyyspäivän viikonloppuna vuonna 2012, neljä kuukautta ennen Heltti Oy:n perustamista. Tämä aika oli käytetty toimialaan perehtymiseen, Heltti-unelman muotoiluun, alustavan suunnitelman laatimiseen ja perustajatiimin kokoamiseen. Minulla on tallella kaikki muistiinpanot näiltä ajoilta.

Heltti perustettiin 13.4.2013. Kuvassa perustajat Timo Lappi, Tanja Lappi ja Seppo Kettunen onnellisina, käsissään shampanjalasit ja osakassopimukset.
Heltin perustaminen 13.4.2013 tarkoitti konkreettisen askelen ottamista kohti Heltti-unelman toteuttamista. Hankkeesta tehtiin julkinen, Tanja irtisanoutui päivätyöstään ja aloitti ensimmäisenä täysipäiväisenä helttiäisenä.
Nyt jälkikäteen tarkasteltuna on ollut mielenkiintoista nähdä, että myös terapia oli mukana suunnitelmissamme jo vuonna 2013, vaikka ehdimme siihen asti käytännössä vasta kahdeksan vuotta myöhemmin yhdistyessämme Shortumin kanssa.
Liiketoimintamalli löytyi asiakkailta
Ensimmäinen suuri projekti Heltin perustamisen jälkeen oli asiakasnäkökulmaan perehtyminen. Tapasimme kasvokkain yli 50 työterveysasioista vastaavaa yrityspäättäjää haastatellen heitä yritystensä käyttämistä hyvinvointi- ja terveyspalveluista, niiden kipukohdista ja parhaista puolista sekä niihin osoitetuista budjeteista. Oli huikeaa nähdä, kuinka ihmiset halusivat auttaa alkavaa yritystä ja antoivat sille aikaansa.
Näistä asiakaskohderyhmän haastatteluista löytyi Heltin liiketoimintamalli. Kun haastatteluissamme riittävän moni yrityspäättäjä oli tuskaillut sitä, miten työterveyskumppanin ja asiakasyrityksen intressit tuntuivat välillä ristiriitaisilta, ja työterveyskustannuksia oli vaikeaa budjetoida, vakuutuimme tarpeesta kääntää tuolloin vallinnut liiketoimintamalli nurin niskoin.
Haimme uudenlaisen työterveyden liiketoimintamalliin innoitusta kiinalaisista kylälääkäreistä:
”Muinaisissa kiinalaisissa kylissä työskenteli kylälääkäreitä. Kyläläiset maksoivat lääkäreilleen. Lääkäri ei kuitenkaan veloittanut yksittäisistä vastaanottokäynneistä, vaan malli perustui siihen, että jokainen terve kyläläinen maksoi lääkärille.”
Yllä oleva kiinalaisen kylälääkärin tarina lähti viitoittamaan Heltin tietä eteenpäin. Jos toisimme ensimmäisenä markkinoille kiinteän kuukausihintaisen työterveyspalvelun, niin meillä olisi oikeus tarjota asiakkaillemme myös ennaltaehkäiseviä terveyspalveluita (asiakkaan pelkäämättä lisälaskua). Lisäksi voisimme huoletta optimoida sairaanhoitoa tarjoamalla sairaudenhoidon palveluita etäältä ja pelkäämättä vastaanottokäyntien laskutuksen menetystä.
Heltin liiketoimintamalli löytyi siis asiakkaita kuuntelemalla. Jos olisimme edenneet vain omien ajatustemme mukaisesti, olisimme päätyneet toimimaan samoin kuin muutkin terveysyritykset tuohon aikaan.
Tässä piilee meille Heltissä yksi tärkeä oppi myös tulevaisuuteen. Meidän kannattaa kuunnella kaikissa kehitystoimissamme herkällä korvalla asiakkaitamme. He tietävät usein meitä paremmin, mitä meidän kannattaa tehdä seuraavaksi.
Ensivaiheen tiimi kasaan
Heltin perustustiimistä löytyi työterveyslääkäri Seppo ja työterveyspsykologi Tanja. Lisäksi Timo, joka edisti Heltin asioita muilla rintamilla, mutta jota ei tohtinut laittaa toimittamaan terveyspalveluita jäsenillemme. Miten löytää kovasti tarvitut lisätekijät tiimiin?
Heltin arvot eivät olleet vielä vuonna 2013 syntyneet, mutta Pokkaa oli selvästi jo matkassa mukana. Heltti julkaisi syyskuussa lehdistötiedotteen suuresta uutisestaan, jonka mukaan Heltti lähti etsimään ensimmäistä työterveyshoitajaa.
Syksyn kuluessa tapasimmekin useamman mahdollisen uuden helttiäisen. Ymmärrettävästi kaikki eivät ottaneet ihan tosissaan ajatusta siirtymisestä yritykseen, jolla ei ollut vielä yhtään asiakasta eikä toimitilaa. Onnistuimme kuitenkin löytämään mahtavan helttiäisen, kun ensimmäinen työterveyshoitajamme Paula innostui Heltistä ja lupautui mukaan heti, kun puuttuvat asiakkaat ja toimitilat olisi onnistuttu löytämään.
Helttiäisparvi + Asiakkaat + Helttilä = Heltti
Kun Paula oli lupautunut mukaan hankkeeseemme, tiesimme että meillä oli kasassa MVT (Minimun Viable Team). Jotta saisimme toiminnan käyntiin, meiltä puuttuivat vielä asiakkaat ja toimitilat. Myyntikärkenämme toimi Tanja, joka Tarmolla käänsi aiemmin tehtyjä asiakashaastatteluita ovelasti myyntikeskusteluiksi. Ensimmäisen asiakkaan vakuuttaminen mukaan ei ollut helppoa, kun ymmärrettävästi referenssejä ei voitu käyttää. Ja toimitilatkin vielä puuttuivat.
Päätimme ottaa Heltin siihenastisen tarinan suurimman riskin ja allekirjoittaa vuokrasopimuksen MuinaisEmoHelttilän tiloista Salmisaaren Liikuntakeskuksessa. Oli kutkuttava ajatus, että lähimpinä naapureinamme olisivat jäähalli, kiipeilykeskus ja kuntosali. Pääsisimme brändäytymään kohti terveyden edistämistä ja hyvinvointia, mikä auttaisi meitä erottautumaan silloisessa terveyspalvelumarkkinassa.
Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen auttoi sitten myös asiakkaiden voittamisessa. Ihan ensimmäinen meihin luottanut asiakas oli Nervogrid. Muistan vielä paikan, jossa seisoin Kauppatorilla, kun Tanja soitti kertoakseen tästä uutisesta. Nervogrid on nykyiseltä nimeltään ALSO Cloud Solutions Oy ja se luottaa edelleen tänä päivänä Helttiin työterveyspalveluidensa tarjoajana.
Heltin liiketoiminta käynnistyy 3.2.2014
Valmistelut Heltin perustamisesta Heltin liiketoiminnan käynnistämiseen kestivät hiukan yli 9 kuukautta. MuinaisEmoHelttilän vuokrasopimus oli remontin jälkeen sovittu alkavaksi 1.2.2014, jolloin alkaisi myös työterveyshoitaja Paulan työsuhde. Myös ensimmäinen kourallinen asiakasyrityksiä ja niiden vajaat 100 jäsentä aloittaisivat samana päivänä. Kyseinen lauantai vietettiin MuinaisEmoHelttilässä harjoitellen tulevaa viikkoa. HelttiLinjaan vastaamista, Heltti.me-chatin käyttöä ja jäsenten vastaanottamista Lempi Caféssa.
Maanantaina 3.2.2014 toimintamme sitten alkoi. Olimme koko tiimin voimin kerääntyneet aamukahdeksalta MuinaisEmoHelttilään jännittämään, milloin HelttiLinja ensimmäisen kerran soi. Jouduin itse poistumaan yhdentoista maissa palaveriin, jolloin tätä odotettua ensipuhelua ei ollut vielä kuulunut. Iltapäivällä sain tekstarin, jonka mukaan ensimmäinen puhelinkohtaaminen jäsenen kanssa oli onnistuneesti hoidettu. Ensimmäisen jäsenen varsinaista vierailua MuinaisEmoHelttilään saatiin odottaa vielä muutama päivä, jolloin hänet lääkäritapaamisen jälkeen kukitettiin ja suklaatettiin.
Vaikka MuinaisEmoHelttilä Salmisaaressa onkin vain muisto ja nykyisin työterveyden Helttilöitä ja terapia-Helttilöitä on ympäri Suomen, olemme edelleen pysyneet omaleimaisina. Helttilät ovat viihtyisiä ja kodinomaisia.
Mitä kuluneet 10 vuotta ovat opettaneet?
Olemme saaneet kasvaa Heltin kanssa käsi kädessä kuluneet 10 vuotta. Miten kilpistäisin näiden 10 vuoden tärkeimmät opit?
Kaikki on kiinni ihmisistä.
Heltti ei olisi mitään ilman helttiäisiä. Olen saanut Heltin tarinan aikana tutustua aivan mahtaviin tyyppeihin, joiden kanssa on ollut hauskaa ja ammatillisesti palkitsevaa tehdä töitä. Parhaita ovat olleet hetket, kun olemme keränneet yhteen hyvin erilaisilla osaamisilla ja ammatillisilla taustoilla varustettuja helttiäisiä ja päätyneet ratkaisuihin, joita missään muualla ei ole keksitty. Olemme selvinneet monista tiukoista tilanteista, kun olemme katsoneet samaan suuntaan ja puhaltaneet yhteen hiileen.
Asiakkaiden kuuntelu kannattaa aina.
Olemme yleensä aina onnistuneet sellaisissa hankkeissa, jotka ovat syntyneet asiakkaiden tarpeista tai joita edistettäessä on muuten herkällä korvalla kuunneltu asiakkaita. Sitä vastoin, jos asiakkaan ääni pääsee unohtumaan, ja asioita tehdään vain sisäisistä prosesseista käsin, lähdetään usein vikateille.
Arvot ja kulttuuri.
Kokoonnuimme 19.-20.5.2016 koko helttiäisparven voimin Porkkalanniemelle Villa Hummerheimiin keskustelemaan Heltin arvoista. Palasimme sieltä takaisin mukanamme Lempi, Hehku, Tarmo ja Pokka. Tuo reissu on yksi ammatillisen elämäni huippuhetkiä, siellä alkuvaiheen helttiäisten into ja haastaja-asenne yhdistyivät skarppiin ja kunnianhimoiseen ajatteluun. Uskaltaisin väittää, että Heltin arvot ovat matkamme varrella olleet Suomen puhutuimmat, ja niistä on kirjoitettu eniten eri kirjoihin, artikkeleihin ja blogeihin. Arvot myös näkyvät käytännön arjessamme.
Kun yritys kasvaa, asiat muuttuvat.
Vaikka joskus haluaisi, yrityksen kasvua ja kehittymistä ei voi pysäyttää. Kasvaessaan ja vanhetessaan yritys muuttuu vääjäämättä erilaiseksi kuin mitä se on ollut alkuvaiheessa. Kun Heltti kasvaa, joudumme luopumaan alkuvaiheen pienen yrityksen tunnelmasta ja startup-vaiheen pöhinästä. Toisaalta saamme tilalle suuremman yrityksen fiksummin mietittyjä toimintatapoja ja vakautta. Toivon kuitenkin, ettemme luovu haastaja-asenteestamme ja selkeästi erottuvasta yrityskulttuurista. Uskaltakaamme jatkossakin tehdä asioita omalla (meille parhaiten sopivalla) tavalla ja olla joskus positiivisella tavalla outoja.
Hyvä helttiäisparvi ja Heltti! Kiitos kuluneista kymmenestä vuodesta yhdessä asiakkaat, jäsenet, helttiäisparvi, helttiäisalumnit ja kaikki Heltin ystävät! Olen niin ylpeä kaikesta, mitä olemme saaneet yhdessä aikaan!
Heltin pyöreistä vuosista höyryten,