Ajatustyö

Tanja Lappi | 1.4.2020

Heltin psyykkisen terveyden tukipalvelut

Read blog in English from here

Yritysmaailmassa eletään nyt poikkeuksellista aikaa, jonka suurimpia huolia ovat yrityksen talous ja toiminnan jatkuvuus, sekä oma ja läheisten terveys.

Koronavirusepidemia vaikuttaa meidän kaikkien psyykkiseen hyvinvointiin. Ihminen on sosiaalinen eläin, ja pakotettu eristäytyminen voi horjuttaa tasapainoistakin mieltä. Kun lisätään yhtälöön maailmanlaajuisen vakavan kriisin tuomat terveydelliset ja taloudelliset uhat sekä työn sujuvuuden ongelmat (jatkuvat keskeytykset tai tietotekniikan tökkiminen), jokainen meistä alkaa reagoida omalla tavallaan.

Sosiaalisen käyttäytymisen rajoittuminen vaikuttaa eri tavalla yksin asuviin kuin niihin, jotka jäävät kotiin puolison tai perheen kanssa. Kenellekään tilanne ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole ongelmaton.

Psyykkisen kuormittumisen oireet voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

  • ahdistuneisuus
  • levottomuus
  • keskittymisvaikeudet
  • kireä pinna
  • pelkotilat
  • somaattinen oireilu (unettomuus, lisääntyneet kivut)

Tällaisessa tilanteessa työpaikan tarjoama yhteisöllisyys ja esimiehen olkapää ovat ensiarvioisen tärkeitä meistä jokaiselle.

Olemme lisänneet psykologien etävastaanottoaikoja ja työterveyshoitajien etätapaamisia.

Me työterveydessä olemme myös apuna. Olemme lisänneet psykologien etävastaanottoaikoja ja työterveyshoitajien etätapaamisia. Heltin omaan työterveystiimiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä MyHeltin Omahoitaja kanavan kautta. Myös soittamalla Helttilinjaan ja chattaamalla livechatiin saat yhteyden Helttiin. 

Lisäksi voidaan järjestää työntekijöille henkilökohtaista lisätukea Heltin matalan kynnyksen huolipajoina.  

Hyviä linkkejä ja lukemista

Alla on myös Heltin kokoama lista hyvistä mielenterveyden tukipalveluista ja aiheeseen liittyviä artikkeleita, joita jokainen pystyy hyödyntämään omalta kotisohvaltaan käsin.

 

Materiaalia englanniksi (Material in English)


Terapiapalveluita etänä

Heltin yhteistyökumppaneiden palveluita on myös saatavilla etänä.

Heltin huolipajat

Heltin kolmen kerran Huolipajassa saat helposti ja vaivattomasti henkilökohtaista sparrausapua Heltin työterveyspsykologilta. Huolipajoissa voidaan keskustella omasta arjestasi poikkeustilanteessa, kuinka käsitellä vaikeita tunteita ja miten pitää elämä riittävän hyvänä.

  • Arkirutiinien ylläpitämisen tärkeys
  • Mistä ahdistus syntyy? Miten sitä voi hallita?
  • Miten siedän epävarmuutta
  • Miten ylläpidän psyykkistä hyvinvointiani

Huolipajat järjestetään etäyhteydellä.

Huolipaja on mahdollista toteuttaa myös koko työyhteisölle yhteisenä virtuaalitilaisuutena. 

Lue lisää ja pyydä tarjous

Työterveys lomautetuille ja irtisanotuille

Tiesitkö, että myös lomautetuille työntekijöille tulee tarjota työterveyspalvelut? Taloudellisella tai tuotannollisella perusteella irtisanotulle työntekijälle tulee järjestää työterveyspalvelut 6 kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä.

Tanja Lappi

Tanja Lappi: Olen yksi Heltin perustajista ja toimin Heltissä hyvinvointipalveluiden eteenpäin viejänä. Sydämeni sykkii asiakasrajapinnassa käydyille keskusteluille, vanhojen totuttujen tapojen kyseenalaistamiselle ja uusien asioiden innovoinnille. Minuun saattaa ajoittain törmätä myös työterveyspsykologin roolissa koutsaamassa Heltin jäseniä. Olen intohimoinen nukkumisen ja liikunnan puolesta puhuja, ja vapaa-ajan inhohimoni kohdistuvat vaihdellen päiväuniin ja treenaamiseen.