Ajatustyö

Tanja Lappi | 5.8.2013

Haikeus kuuluu loppukesään – riittien avulla takaisin arkeen

Ihmiskunta on kautta aikojen käyttänyt erilaisia riittejä, kun yksilö tai koko yhteisö on siirtynyt jostakin statuksesta, tilanteesta tai aikakaudesta toiseen. Itse uskon vahvasti riittiperinteeseen ja toteutan sitä aktiivisesti omassa ja perheeni elämässä. Se jollakin tavalla antaa tilan surra, kaivata ja haikailla mennyttä samalla kun se siirtää ajatuksia tulevaan, adaptoi mielen muutokseen ja mahdollistaa siirtymisen uuteen.

Kesäloman loppu on mielestäni yksi perinteinen kalendaaririittejä vaativa aika. Kesäloman loppuun kuuluu voimakkaasti haikeuden tunne. Jotain on taas ohittamattomasti takana. Jos kesä on ollut fantastinen, sitä haikailee sen perään. Jos kesäloma on ollut ikävä, haikailee sen perään, että jos olisi tehty toisin, olisiko sitten ollut parempi kesä. Haikeutta on ilmassa. Mitä siis tehdä?

Tarvitaan riitti. Jokin mukava tapa, jolla juhlistetaan kesäloma päättyneeksi ja valmistellaan mieli tulevaan syksyyn. Meidän perheessä vietetään viimeisenä yhteisenä lomapäivänä venetsialaisia (oikeasti länsisuomalaisen perinteen mukaisesti niitä vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna): saunotaan pitkän kaavan mukaan, laitetaan pöytä koreaksi, kaivetaan lyhdyt esiin ja sytytetään ne hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa (aina ei nimittäin jakseta valvoa täyspimeän tuloon saakka).

Jutellaan perheen kesken, mitä kaikkea kesän aikana on tehty, ketkä ovat käyneet kylässä, missä meidän perhe on käynyt, mikä on ollut kesän kohokohta, kuinka monta ja miten isoja kaloja on saatu… Samalla kirjoitetaan mökin vieraskirjaan kertomus kesälomasta.

IMG_2552-300x225

Seuraavana päivänä voikin sitten mökkiä siivotessa ja tavaroita pakkaillessa mielen kääntää kohti tulevaa syksyä. Loman loppuminen on myös jonkin uuden alku. Alkaa uusi kouluvuosi, mahdollisesti töissä uusi projekti tai vaikkapa kokonaan uusi työ. Kannattaa miettiä, mikä on itselle mieluisin ja sopivin tapa aloittaa uusi aika.

Yksi meistä haluaa pehmeän laskun töihin ja siksi aloittaa ensimmäisen työviikon kolmipäiväisenä (tunnen yhden HR-johtajan, joka aloittaa aina loman jälkeen työt vasta keskiviikkona).

Toinen hakee kovuutta heti alkuun heräämällä ensimmäiseen työpäivään varmuuden vuoksi jo tuntia tavallista aiemmin, jotta ehtii varmasti ajoissa sähköpostin kimppuun. Kolmas meistä vaan painuu töihin ilman sen kummempia valmisteluja. Mikä onkaan sinun tyylisi palata arkeen takaisin, muista tämä. Suurimmalle osalle työssäkäyvistä ihmisistä normaali arki on ihmisen parasta aikaa.

Hyvää uutta työsyksyä kaikille! Meillä helttiäisillä on poikkeuksellisen jännittävä syksy edessä. Tule mukaan kanssamme tekemään historiaa ja luomaan kokonaan uudenlaista toimintamallia tukemaan ajatustyöläisten työterveyttä ja hyvinvointia.

Tanja Lappi

Tanja Lappi: Olen yksi Heltin perustajista ja toimin Heltissä hyvinvointipalveluiden eteenpäin viejänä. Sydämeni sykkii asiakasrajapinnassa käydyille keskusteluille, vanhojen totuttujen tapojen kyseenalaistamiselle ja uusien asioiden innovoinnille. Minuun saattaa ajoittain törmätä myös työterveyspsykologin roolissa koutsaamassa Heltin jäseniä. Olen intohimoinen nukkumisen ja liikunnan puolesta puhuja, ja vapaa-ajan inhohimoni kohdistuvat vaihdellen päiväuniin ja treenaamiseen.