Ajatustyö

Ritva "Ippa" Määttälä | 24.3.2021

Haahuillaan stressi pois

Stressi. Tuo meille kaikille tuttu juttu, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa meihin kohdistuneet haasteet ylittävät käytössä olevat voimavarat. Pitkään jatkunut stressi on meille luonnoton olotila, vaikka se onkin tänä päivänä hyvin yleistä. Surukseni olen työssäni huomannut, että monet ovat oppineet elämään stressin alla niin, että uskovat sen olevan välttämätön osa arkipäivää. Eipä tuo tietysti ole kummakaan, kun nyky työelämässä odotetaan päivä toisensa jälkeen täyttä panostusta työtehtäviin. Lisäksi me itse multitaskaamme, pidennämme työpäiviä, jätämme tauot pitämättä ynnä muuta. Näin tasapaino aktiviteetin ja levon välillä järkkyy, eikä päivän aikana kertynyt stressi pääse huuhtoutumaan pois kehostamme.

Kuormittuminen ja stressi aiheuttavat meille kaikille ihmisille lopulta melko yhtäläisiä oireita, kuten vaikeutta keskittyä, univaikeuksia, kokemusta väsymisestä, pääkipua, niska-hartiakipua, ahdistusta, alakuloa sekä riittämättömyydentunnetta. Puhumattakaan sitä tunteesta, että aivot ovat iltapäivään mennessä kuin sumussa, ja ajatus ei kulje.

Tunnistitko itsesi?

Mikäli tunnistit edellisistä kuvauksista itsesi, oletko pohtinut, miten voisit auttaa itseäsi? Miten voisit asettua itsesi puolelle, pitää huolta itsestäsi ja olla myötätuntoinen omalle itsellesi? Tärkeintä on tietenkin havahtua ja huomata, että kaikki ei ole nyt ok. Tämän jälkeen onkin aika pysähtyä ja pohtia mikä voisi olla tosin.

Hyvä uutinen on, että maailma on pullollaan keinoja, joilla voi auttaa itseään selviämään stressistä ja kuormittuneisuudesta. Esimerkiksi lempeä liikunta ja monet rentoutusharjoitteet ja hengitysharjoitteet toimivat mukavina apukeinoina.  Erityisesti haluaisin kuitenkin korostaa haahuilua. Haahuilua, joka on helppo ja ilmainen tapa auttaa itseään. Lisäksi se on toteuttavissa missä ympäristössä tahansa.

Onko aivosumua ilmassa?

Haahuilu on osa leppoistamisen kulttuuria, ja me Heltillä haluamme viedä tämän ihan nextille levelille. Ainahan sitä voi kävellä palaveriin, kahviautomaatille tai lounaalle hieman hitaammin, ikkuna shoppailu-tyylillä. Tiedätkö, siten, että astelet hyvin hitaasti eteenpäin, pysähdyt välillä, palaat takaisin kun näet jotakin kiinnostavaa, laittaen vain merkille asioita. ”Tuossa on sininen ovi, tuossa on Timon työhuone, tuossa on Tanjan joogamatto…” Vaikeaa? No ei!

Haahuilu onnistuu myös helposti työpöydän ääressä. Nosta vain katse hetkeksi tietokoneelta, katsele kaukaisuuteen. Näe mitä näet, kuuntele mitä kuulet ja tunnustele mitä tunnet. Jälleen laita vain merkille asioita arvottamatta ja arvioimatta. Hidastamisella eli haahuilulla on todettu olevan vaikutuksia parasympaattisen hermoston aktivoitumiselle, joka puolestaan hidastaa sykettä ja rauhoittaa auttaen mieltä palautumaan stressistä.

Tarkimmat lukijat varmaan jo huomasivat, että haahuilu on tietoista läsnäoloa. Sitäpä juuri, ja se tuo mukanaan monia tutkittuja etuja työelämään. Kyky kokea ja tuntea kasvaa, itsetunto ja myötätunto vahvistuvat sekä mielen olotila tasapainottuu, mikä puolestaan auttaa meitä erottamaan tärkeitä asioita vähemmän tärkeistä. Mitkä voisivat olla parempia taitoja tämän ajan hyvinvoivalle työntekijälle?

Ritva

Ritva "Ippa" Määttälä: Toimin Oulun Helttilässä työterveyshoitajana. Pidän työssäni erityisen paljon aidosta ihmisten kohtaamisesta. Haluan kannustaa jokaista kohtaamaani ihmistä olemaan itsensä puolella. Vapaa-ajalla harrastan kameran kanssa haahuilua, luonnossa, mökillä ja kotona.