Ajatustyö

Saku Eerola | 12.11.2020

Työfysioterapeutti testaa: Askelmäärän seuraaminen mobiilisovelluksella

Mars kaamos! -askelkampanja

Pysähdyin pohtimaan millaisia mittareita olen itse käyttänyt askelien seuraamiseen ennen Heltin Mars kaamos! -askelkampanjaa. Ensimmäinen ja lähes ainoa vaihtoehto minulle on ollut rannekello. Se kulkee helposti mukana rekisteröiden kaikki askeleet, sekä siitä voi tarvittaessa seurata edellisten päivien ja viikkojen askelmääriä. Nykyään rannekellon lisäksi puhelin kulkeutuu lähes samalla tavalla mukana päivän askareissa ja yleisesti arjessa. Sen johdosta lähdin selvittämään minkälaisia sovelluksia puhelimella voisi käyttää askelten seuraamiseen, ja vertaamaan niitä keskenään oman kokemukseni pohjalta.

Ensimmäinen kurkistus Google Play Kaupan sovelluslistaukseen hakusanalla ”askelmittari” kertoi jo paljon tarjonnasta. Sovelluksia oli vaikka kuinka paljon, ja osassa oli mukana kalorimittaus sekä erilaisia askelhaasteita ja painonpudotuslaskureita. Myös niin sanottuja karvalakkimalleja löytyi helposti. Jotkut sovelluksista olivat maksullisia, mutta valtaosan käyttäminen veloituksetonta. Luonnollisesti ilmaisversioissa mainoksia ja mainosvideoita pääsi ihailemaan sangen runsaasti. Päädyin kokeilemaan neljää ilmaista askelmittarisovellusta:
1. Pedometer – Step Counter Free & Calorie Burner
2. Askellaskuri – EasyFit Askelmittari
3. Kävellä askelmittari
4. Google Fit 

Vertailin näiden sovellusten tuloksia ja otin verrokiksi rannekelloni askelmittauksen. Mittausvuorokausia minulla kertyi lähes viisi, joten kansainvälistä tutkimusta en vielä tällä otannalla viitsi tehdä. Keskenään sovellukset antoivat kuitenkin erittäin yhteneväiset askeltulokset +/- 1 askel per päivä. Tosin Pedometer heitti parina päivänä +/- 500 askelta verrattuna muihin sovelluksiin. Rannekelloon verraten valtaosa sovelluksista antoi vähemmän askelia, poikkeuksena Pedometer, joka merkitsi askelia enemmän. Puhelin ei kuitenkaan mittauspäivinä kulkenut kellon lailla mukana jatkuvasti, joten ymmärrettävästi askelia ei kertynyt samalla tavalla. Sellaisina mittauspäivinä kun en käynyt urheilemassa erikseen, askelmäärät olivat hyvin samanlaisia kellon ja sovellusten välillä. 

Minulle mieleiseksi sovellukseksi jäi Google Fit, koska pelkistetyn ja selkeän näkymän lisäksi mainokset loistivat poissaolollaan. Puraistun omenan puhelimilla samantapaisena sovelluksena toimii Apple Health. Harmillisesti sovellukset eivät häivyttäneet sitä tosiasiaa, että omat askelmäärät jäivät monena päivänä alle 10 000 askeleen. Nyt on siis korkea aika myös minullakin marssia kaamos kumoon.

Saku Eerola

Saku Eerola: Heltin työfysioterapeutti, jolla arjen askeleet kertyy asioita miettiessä tai pallon perässä juosten. Tälle syksylle miettiminen on jäänyt vähemmälle, mutta onneksi pallo on kulkenut mukana. Kiinnostuksen kohteina minulla on liikkeen biomekaniikka ja liikkuminen yleisesti.