Johtaminen

Timo Lappi | 2.2.2016

Ajokoirat, tervetuloa yritysjohtoon

Kirjoitukseni Kauppalehden Viivan alla -blogissa 1.2.2016 (http://blog.kauppalehti.fi/viivan-alla/ajokoirat-tervetuloa-yritysjohtoon):

Helsingin Sanomien Vieraskynässä Janne Tienari ja Susan Meriläinen kirjoittivat 23.1.2016 siitä, miten ajokoiran näköisestä johtajasta on tullut ihanne. Kirjoittajat kokivat, että ”johtajan on tänä päivänä näytettävä ’ajokoiralta’: nuorekkaalta, sopusuhtaiselta ja ateleettiselta. Hänen tulee säteillä energiaa, kestävyyttä ja elämänhallintaa – ja viihtyä parrasvaloissa”. Kauhuskenaariona koettiin, että mahdollisuuksia saisivat vain ne, jotka olisivat valmiita menemään riittävän pitkälle kehittääkseen ulkonäköään toivottuun suuntaan.

Minä väitän, että Janne Tienari ja Susan Meriläinen ovat täysin väärässä. Työelämässä jaksamaan ja menestymään pyrkivät eivät tavoittele ajokoiran ulkonäköä, vaan se tulee sivutuotteena valituista terveellisistä elämäntavoista. En tiedä kenenkään tuntemistani päätöksentekijöistä rekrytoivan ajokoiria ulkonäön perusteella, mutta olevan kyllä kiinnostunut energisistä ja tuottavista ihmisistä.

Siirryttäessä fyysisestä työstä ajatustyöhön työn tuottavuuserot ovat kasvaneet huimasti. Kun aikoinaan hyvä sorvari saattoi olla kollegaansa muutaman kerran tuottavampi, niin tänä päivänä Bill Gates väittää hyvien koodarien peittoavan tehottomammat kollegansa 10.000-kertaisesti.

Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu hyvinvoinnin ja tuottavuuden välinen positiivinen korrelaatio. Luepa esimerkiksi Limbachin ja Sonnenburgin tutkimus, jossa osoitettiin toimitusjohtajan fyysisen kunnon positiivinen vaikutus yrityksen arvoon ja tuottavuuteen.

Jos haluat aktiivisesti johtaa yrityksesi tuottavuutta, niin sinun pitää myös johtaa ihmistesi terveyttä ja hyvinvointia. Hyvinvointi työpaikalla lähtee hyvästä ja oikeudenmukaisesta johtamisesta. Lisäksi työntekijöitä voi aktiivisesti kannustaa rakentamaan hyvinvointiaan fiksusta ravinnosta, liikunnasta ja levosta myös työajan ulkopuolella.

Tiedätkö sinä, kenen vastuulla terveyden ja hyvinvoinnin johtaminen on sinun yrityksessäsi?

Wikipedia kertoo Suomenajokoiran luonteesta seuraavaa: ”Rotu on ihmisystävällinen, rauhallinen ja tarmokas. Vihaisuutta pidetään virheenä, ja sitä ei juuri esiinny. Rodulla on hyvin voimakas metsästysvietti, ja koira saattaa lähteä omin päin metsälle. Suomenajokoira on myös ystävällinen lapsille. Suomenajokoirat ovat varsin helppoja kouluttaa, sillä ne ovat persoja ruualle.”

Jos ajokoirat ovat valtaamassa suomalaisten yritysten johtoa, niin se ei minun mielestäni ei kuulosta kovin pahalta. Päinvastoin, toivotan kaikki ajokoirat lämpimästi tervetulleiksi kasvattamaan suomalaisia yrityksiä ja metsästämään maailmalta hyvinvointia meille suomalaisille.

Timo Lappi

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.