Ajatustyö

Timo Lappi | 2.6.2016

10 hyvää syytä työmatkapyöräilyyn

Kesä on alkanut. Ilokseni huomaan, että kauniit säät ovat houkutelleet myös minut polkupyörän satulaan, ja auto on jäänyt työpäivisin kotiin. Mikäpä olisi parempi tapa harjoittaa hyötyliikuntaa kuin työmatkapyöräily?

Pyörän satulassa istuessani olen ehtinyt pohtia työmatkapyöräilyn hyviä puolia. Alla 10 hyvää syytä pyöräillä työmatkat, ole hyvä:

  1. Työmatkapyöräilijä herää aamulla viimeistään polkiessaan pyörän selässä töihin. Aamupyöräily on myös oivallista aikaa orientoitua edessä olevaan työpäivään.
  2. Työmatkapyöräilijä voi tuntea suurta (vahingon)iloa ohittaessaan ruuhkassa jonottavia autoja.
  3. Pyöräily säästää aikaa ja on usein nopein tapa liikkua kaupungissa. Viimeksi siirtyessäni Meilahdesta keskustaan Google Maps näytti autoiluun tarvittavaksi ajaksi 17 minuuttia (+ parkkeeraus), kun fillarilla selvisin 15 minuutissa.
  4. Pyörällä ei ole parkkiongelmia. Ellei sopivaa pyörätelinettä ole lähellä, niin pyörän voi myynti- tai asiakaskäynnillä kantaa mukaansa myös neukkariin. Polkupyöräänsä kohtaan näin suurta rakkautta osoittava ihminen jättää muihin pysyvän muistijäljen ja tekee paremmin kauppaa.
  5. Niille, jotka eivät liiku riittävästi, työmatkojen pyöräily on loistava tapa saada päivittäinen liikunta. Aktiiviurheilijat puolestaan saavat matalan sykkeen liikuntaa, joka yleensä unohtuu muista treeneistä.
  6. Työmatkaa ei ole pakko pyöräillä nautiskellen, vaan sen voi ottaa myös kisailun kannalta. MAWIL-naiset ja MAMIL-miehet voivat osallistua työmatkatempoon (Silly Commuter Racing) ja mielessään kisata kaikkia muita pyöräilijöitä vastaan (säännöt lyhyesti: kaikki pyöräilijät kisaavat aina toisiaan vastaan ja jos joku ohittaa sinut, olet hävinnyt).
  7. Pyöräily säästää rahaa ja on nykyisin yksi harvoista ilmaisista huveista (jos pyörän hankintaa ei lasketa mukaan, sillä hyvä hiilikuitufillari maksaa tietty enemmän kuin pieni auto).
  8. Pyöräily säästää myös ympäristöä, joten pyöräilijä voi hyvillä mielin tuhlata säästyneet hiilidioksidipäästönsä ottaessaan taas talvella lennon Thaimaahan.
  9. Työmatkapyöräilijä kohtaa työmatkoillaan muita hyväntuulisia työmatkapyöräilijöitä.
  10. Pyöräiltyään töistä kotiin työmatkapyöräilijä on kuluttanut reippaasti energiaa ja voi palkita itsensä herkuilla tai kylmällä juomalla.

Heltti kannustaa lämpimästi työmatkapyöräilyyn yhteistyössä mm. Pelagon ja Pyöräliiton kanssa.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.