Ajatustyö

Anni Tuominen | 11.10.2016

10 + 1 oppia kasvuyrityksen johtamiseen #NBForum2016

Mitä johtajan tulisi omaksua vuonna 2016 pysyäkseen kasvussa eksponentiaalisen muutoksen maailmassa? Kaksi vuotta sitten kirjoitin Nordic Business Forum 2014 annista aiheella ”10 oppia kasvuyrityksen johtamiseen” ja voin jo nyt huomata maailman muuttuneen. Sama otsikko on edelleen ajankohtainen, kun käyn läpi Nordic Business Forum 2016 oppeja. Mitä meidän on opittava juuri nyt maailman bisnesguruilta?

1. Mitä me emme tajua? Tänä päivänä muutos on niin nopeaa, että tipumme väistämättä kelkasta. Dick Costolo kehottaa pohtimaan muuttuvaa maailmaa oman bisneksen ympärillä kysymyksillä: Mitä me emme tajua? Ja miksi meillä kestää niin kauan tajuta se? Amy Chua taas painottaa pitämään jalat maassa ja kysymään itseltään menestyneimpien yritysten tavoin joka päivä: Mikä meni pieleen? Mikä voisi mennä?

2. Omaksu IOT, AR, VR, 3D. Teknologia ajaa meidän yli, sekä Gary Vaynerchuck että Peter Diamandis puhuvat tästä paljon. Muutos ei ole lineaarista, se on eksponentiaalista. Jokaisen johtajan olisi syytä pohtia tosissaan, miten mm. esineiden internet, robotiikka, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus, 3D-tulostus ja genetiikka vaikuttavat sinun bisnekseesi.

3. Lanseeraa ajoissa virheellinen tuote. On helpompi korjata virheet, kuin ehkäistä niiden syntyminen, herättelee Ed Catmull. Aika on rahaa. Tuotteen on oltava hyvä, mutta meidän on kestettävä myös sen virheet, sillä se on tapa kehittää parempia tuotteita nopeammin. Aikainen lanseeraus ja iterointi on myös yksi Peter Diamandiksen avaamasta Googlen kahdeksasta innovointiperiaatteista.

4. Aloita snäppäys. Tipahdit jo junasta, jos et ole Snapchatissä. Sinä tiedät johtajana parhaiten mikä on bisneksellesi tärkeää, ei markkinointiassari, ja siksi sinun täytyy olla siellä ihan itse ja opetella, pauhaa Gary Vaynerchuck painokkaana. Lataa tästä itsellesi Snapchat for Business opas ja aloita snäppäys (Note-to-self: Älä tee tätä NBF:n Reaktor jatkoilla aamuyöllä). Onhan myös muut some-kanavat, kuten Twitter, Instagram, Facebook ja Youtube jo hallussa?

5. Facebook-mainonta on ylihalpaa. Kohdenna Facebook-mainoksesi suoraan haluamaasi yritykseen. Aivan ässä vinkki Gary Vaynerchuckilta. Esimerkiksi kohdentamalla video suoraan haluamasi yrityksen työntekijöille: ”Tietääkö yrityksesi HR, että saatte enemmän rahoille vastinetta kun päivitätte työterveyden 2010-luvulle”. Tämä on helppo välittää eteenpäin HR:lle Facebookissa.

6. Palkkaa päätoimittaja. Jokainen on media ja myös yrityksesi on tänä päivänä ensisijaisesti mediayhtiö. Toissijaisesti yrityksesi on softafirma ja vasta sitten oman alasi toimija, Gary Vaynerchuck summaa. Jokaisen yrityksen tulisi palkata päätoimittaja, jotta laadukas sisältö alkaa tehdä töitä puolestasi.

7. Heimot tekevät markkinointisi. Me kaikki haluamme kuulua johonkin, oli se sitten triathlon-porukka tai Star Wars -faniklubi, kertoo Seth Godin. Miten voit luoda heimon bisneksesi ympärille? Tulevaisuudessa et enää voi vaikuttaa markkinointiisi, vaan heimot tekevät sen. Heimolaiset suosittelevat palvelua toisilleen ja kutsuvat heitä kokeilemaan ” Kutsu kaveri ja tienaa euroja.” on varmasti tuttu sinullekin useammasta palvelusta. Kuinka voisit hyödyntää tätä omassa bisneksessäsi? Heltissä emme kutsu työterveysasiakkaitamme potilaiksi vaan jäseniksi, joille on luotu myös aktiivisia jäsenpalveluita. Tutustu tarkemmin.

8. Kukaan ei halua bannereitasi. Ihmiset haluavat maksaa siitä, että eivät saa bannereitasi, kertoo Scott Galloway. Mainostus kuolee. Nopeiten kasvavimmat yritykset eivät mainosta. Google kertoo mikä on suosikkibrändisi. Markkinoinnin täytyy luoda jotain seuraavista: aikaa, rahaa tai terveyttä. Muuten se on turhaa. Syvenny viestinnän ja markkinoinnin muutokseen lukemalla Katariina Juvosen blogi ”Mitä NBF opetti viestinnästä”.

9. Kertooko työntekijäsi ylpeänä missä on töissä? Jos ei, teillä on iso ongelma, kertoo Vineet Nayar. Työntekijöille täytyy luoda edellytykset luovuudelle ja onnistumiselle poistamalla ego ja keskittymällä kuuntelemiseen, kuvaa Ed Catmull. Kulttuurimuutos on avainasia huipputiimien luomiseksi. Huipputiimit innostuvat juuri niistä haasteita mitä toiset sanovat mahdottomaksi. He eivät keksi tekosyitä, vaan tekevät.

10. Kännykkä on kingi. Lähestulkoon jokainen puhuja kaivoi kännykän esiin jossain vaiheessa puhetta. Kaikki on kännykässä, asiakkaasi on kännykässä, herää jo 2016-vuoteen, herättelee Gary Vaynerchuck. Se on elämämme keskipiste, myös bisneksessä. Sen merkityksen ymmärtäminen on avain menestykseen.

+ 1. Luo taidetta, älä kopioi. Opi silti parhailta ja tilaa Seth Godin blogi markkinoinnista, heimoista ja kunnioituksesta. Saat taatusti uutta ajateltavaa päiviisi jatkossakin.

 

Anni Rouvinen

Kirjoittaja työskentelee myyntijohtajana Heltti Oy:ssä, joka on päivittänyt työterveyden 2010-luvulle. Heltti on kehittänyt nykyajan ajatustyöntekijöille suunnitellun aidosti välittävän ja pääosin digitaalisen työterveys- ja hyvinvointipalvelun.

Vuoden odotetuin bisnestapahtuma, Nordic Business Forum houkutteli 6.-7.10.2016 Messukeskukseen 5.500-päisen yleisön. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjosi intensiivisen minglauksen lisäksi aimo kattauksen maailman huippupuhujia, kuten Seth Godin, Peter Diamandis, Gary Vaynerchuck, Ed Catmull ja Dick Costolo.

Anni Tuominen

Anni Tuominen: Heltin asiakasonnellisuudesta vastaava, DI, joka innostuu maailman muuttamisesta paremmaksi. Intohimonani on terveysalan mullistaminen yksilöllisillä, ennakoivilla ja älykkäillä terveyspalveluilla. Näistä palveluista jokainen työpaikka löytää myös lisää energiaa ja tuottavuutta työhön. Tästä keskustelen kanssasi mieluusti lisää! Minut löytää useimmiten Pelago-pyöräni selästä polkemassa asiakastapaamisesta toiseen. Vapaa-ajalla saan energiaa auringosta, matkustamisesta, surffista ja joogasta.